Wat is een provider

Een internet provider is een bedrijf welke tegen betaling een internet account of abonnement aanbiedt. Er kan dus gezegd worden dat een provider ervoor zorgt dat een afnemer wordt aangesloten op internet. Een veel gebruikte term hiervoor is ISP. Een internet provider biedt verschillende dingen aan.

Wat biedt een internet provider

  • Een eigen aansluiting op het internet. Dit is een aansluiting met een gebruikersnaam en wachtwoord. Wanneer elk huis een eigen aansluiting heeft blijft het internet erg snel en is er minder kans op virussen.
  • Eigen e-mail adressen. En daarnaast 10 tot 25 megabyte ruimte voor het e-mailverkeer welke gaande is met deze e-mail adressen.
  • Ruimte voor een eigen homepage. Dit betekent dat de afnemer zelf informatie op internet kan plaatsen. Eigenlijk heeft de afnemer dus een eigen internetsite.

Diverse internet providers
Er zijn uiteraard meerdere partijen welke internet providers zijn. De grootste op dit moment zijn:

  • Mobiele internet providers. Deze zijn anders dan internet voor thuis. Dit komt omdat er op een mobiel een apart abonnement afgesloten moet worden.
  • Gewoon internet voor thuis.
  • Wireless internet via Wi-Fi hotspots. Deze hotspots zitten bijvoorbeeld in een trein of een andere openbare gelegenheid.

Wat is mobiel internet
Zoals hierboven al staat is mobiel internet dus iets anders dan gewoon thuis internet. Met mobiel internet zorgt een provider ervoor dat men altijd en overal online kan zijn. Dit kan zijn op werk, tijdens de vakantie of gewoon in de tuin. Mobiel internet is ook verkrijgbaar voor een laptop. Dan is het toegankelijk via de stekker van de mobiele dongle of de modem in de USB poort van de laptop. Na het plaatsen van de dongle is er meteen toegang tot het mobiel internet in elk gebied waar internet dekking is. Zakelijk gezien is dit dus de perfecte oplossing voor mensen die vaak onderweg zijn. Maar omdat de tarieven steeds meer dalen is het ook voor de consument aantrekkelijk om mobiel internet te nemen. Dit omdat zij ook de drang hebben om altijd en overal online te zijn. Daarnaast geven smartphones ook toegang tot het internet. Hiervoor is geen dongle nodig want de modem zit in de telefoon gebouwd.

Wireles internet via Wi-Fi hotspots
Wireless internet staat ook wel bekend als Wireless LAN (WLAN) of Wi-Fi. Dit kan thuis benut worden via een draadloze router of een modem. Deze zorgt voor een draadloze verbinding tussen het network van de provider en de PC of laptop.